Alternatieven voor dakleer / bitumen?


Maak jaarlijks tijd vrij om het dak te onderhouden. Het is een kwestie van het dak schoonhouden en vrijmaken van mos, algen en alles wat er nog meer op het dak achter blijft. U zou ook kunnen overwegen om het dak te voorzien van een laag kiezelstenen waardoor de invloeden van met name de zon minder zijn. Of kijk eens naar een van de alternatieven voor dakleer. U kunt natuurlijk ook op zoek naar dakbedekking die minder onderhoud vraagt en nog beter bestand is tegen weersinvloeden. Hieronder geef ik een kleine opsomming van de mogelijkheden.

Alternatieven voor bitumen

  1. APP of SBS-bitumen
  2. EPDM
  3. PVC

APP-bitumen of SBS-bitumen
APP is de afkorting voor Atactisch Polypropyleen. In de bitumen zijn kunststof vezels opgenomen dat het geheel soepel houdt bij temperatuurwisselingen. Bovendien kan het materiaal daardoor beter omgaan met Uv-straling. SBS staat voor Styreen Butadieën Styreen. In de bitumen is rubberachtig materiaal verwerkt waardoor het geheel meer veerkracht heeft met name tijdens koude periodes.

EPDM dakbedekking
EPDM of dakrubber is een relatief nieuwe materiaalsoort voor vlakdakbedekkingeen populaire dakbedekking aan het worden. Het EPDM is ook onder zeer koude omstandigheden elastisch waardoor scheuren tot het verleden behoren. Een ander belangrijk voordeel is dat het gewoon over de bestaande dakbedekking heen gelegd kan worden en de enorme levensduur tot wel 50 jaar, nagenoeg onderhoudsvrij behalve het jaarlijks schoonhouden van het dak en ontdoen van mos en vuiligheid in de vorm van bijvoorbeeld bladeren en takken. Behalve als dakbedekking wordt EDPM onder andere ook toegepast voor het waterdicht maken van kelders en gevels.

PVC dakbedekking
Een andere mogelijkheid is PVC-dakbedekking. Dit is 100% Poly Vinyl Chloride. Kunststof materiaal dat zorgt voor een soepele dakbedekking. Bovendien is het vergeleken met bitumen extreem licht van gewicht waardoor het de constructie nagenoeg niet belast. Bij temperatuurswisselingen worden scheuren voorkomen door de intrinsieke flexibiliteit van dit materiaal omdat het kan uitzetten en inkrimpen. Het materiaal is bestand tegen wortelvorming, zodat ook begroeiing niet van invloed is op de kwaliteit van de dakbedekking. PVC-dakbedekking heeft een levensduur van 25 tot 30 jaar.


Installatiebureau Krelo Arnhem