Het kiezen van de meest geschikte airconditioner kan nogal een uitdaging zijn. Welk vermogen is nodig, welk soort en hoeveel lawaai gaat hij maken. Krelo Installatietechniek is uw adviseur bij de aanschaf van een airco want het is beter om zich vooraf goed te laten adviseren omdat een airconditioning bij goed gebruik toch zeker 20 jaar in gebruik is. Wij helpen u bij de keuze van een airco. Op deze pagina beschrijf ik het onderwerp installateur airco in Arnhem.

Installateur Arnhem?

Bent u op zoek naar een deskundig advies en vakkundige installatie van een airconditioningsysteem in Arnhem of Nijmegen voor uw woning op kantoor? Neem dan contact op met Krelo Installatietechniek. Wij hebben ervaren en gecertificeerde installateurs in dienst die u kunnen helpen aan een optimaal binnenklimaat.

airco installateur arnhem

Welke soorten airco’s zijn er?

  1. Split systeem airco
  2. Multi split systeem airco
  3. Centrale airco
  4. Muur of raamairco
  5. Vrijstaande mobiele airco
  1. Split systeem airco
    Dit systeem bestaat uit 2 delen: een buiten deel en een binnen deel, die via pijpen met elkaar zijn verbonden voor de overdracht van koelgas. Dit is het meest gebruikte systeem en geschikt voor een kamer of ruimte tot 60 vierkante meter. Prijzen variëren tussen de 500 en 5000 euro.
  2. Multi-split
    Vergelijkbaar met het voorgaande systeem maar dan wordt een buiten deel verbonden met twee of meer binnen delen. Dit is geschikt voor 2 of 3 kamers die relatief dicht bij elkaar liggen op het moment dat een split systeem niet geschikt is. Prijsstelling is vergelijkbaar met het bovenstaande systeem. Er is enkel iets meer installatiewerk te verrichten.
  3. Centrale airconditioning
    Dit is het meest uitgebreide systeem waarbij op een centrale locatie een unit zo discreet mogelijk wordt geplaatst en aangesloten op de ventilatiekanalen van een woning in combinatie met sensoren in elke ruimte. Dit is met name van toepassing voor het koelen of verwarmen van gehele woningen. Laat u door ons adviseren over de uitgebreide mogelijkheden. Prijzen vanaf 5000 euro.
  4. Muur of raam airconditioning
    Dit is een enkele unit die in een raam of op een muur wordt gemonteerd met een directe verbinding naar buiten voor de afvoer van warmte (of kou) naar buiten. Dit is alleen geschikt voor ruimtes tot 50 vierkante meter. Deze over het algemeen kleine units kunnen worden geplaatst op het gebruikelijke lichtnet van een woning. De zwaardere uitvoering kunnen vragen om aanpassingen in de elektrische bekabeling. Deze systemen zijn niet zo efficiënt als gespleten systemen maar te krijgen voor een relatief lage prijs in aanschaf en installatie en ook makkelijker te demonteren als je bijvoorbeeld een appartement of kamer huurt. Prijzen variëren tussen de 300 en 1000 euro.
  5. Mobiele airconditioning
    Dit is een losstaand apparaat dat verplaatst kan worden van kamer naar kamer. Ze zijn in de regel voorzien van een flexibele koker die bevestigd kan worden aan een raam of luchtafvoer om de hitte af te voeren. Geschikt voor huishoudens waar een vaste montage niet geschikt is (als je huurt). Niet zo efficiënt als een gespleten systeem en je hebt meer geluidsoverlast. Prijzen variëren tussen de 300 en 1000 euro.

Welk capaciteit airco heb ik nodig?

Hieronder geef ik een ruwe indicatie bij het bepalen van de capaciteit of het vermogen van een airconditioner afhankelijk van het aantal te koelen vierkant meters. Als je een nauwkeurige calculatie wilt belt u gewoon even met ons. Hieronder laat ik zien wat er allemaal nog meer speelt.

Oppervlakte
Tot 20 m2
20 – 40 m2
40 – 60 m2
60 – 80 m2
80+ m2

Capacity
2 – 2.5kW
2.5 – 5kW
4 – 6kW
5 – 7kW
6 – 9kW

Dit is een vuistregel maar het kan veel nauwkeuriger. Het is belangrijk om het goed te berekenen omdat u niet zit te wachten op een duren investering die niet voldoende koelt of andersom juist te veel vermogen heeft. In beide gevallen heeft dit een negatieve invloed op het leefklimaat in uw woning én op de levensduur van het apparaat:

  • Te veel vermogen laat de machine korte cyclussen draaien om de beoogde temperatuur te bereiken. Hierdoor wordt de ruimte te koud of te warm, onvoldoende goed van vocht ontdaan waardoor het niet prettig aanvoelt, verhoogd energieverbruik en operationele kosten en onnodig slijtage van het systeem.
  • Apparaten met te weinig vermogen worden te zwaar belast en moeten te vaak op maximaal vermogen koude lucht produceren waardoor de lucht te droog wordt én het apparaat onnodig snel slijt.

TIP: Kies altijd een model met een maximale surplus vermogen van 10% voor de ruimte die u wilt koelen of verwarmen.

Stel u rekent uit dat u een 6KW model nodig heeft, ga dan op zoek naar een model dat een vermogen heeft van om en nabij de 6,5 KW. Het is veiliger om iets te veel vermogen te hebben dan net te weinig waar een beetje extra vermogen kan helpen tijdens extreem warme dagen. Maar, overdrijf het niet.

Hoe berekenen wij precies hoeveel vermogen u nodig heeft?

Online vindt u soms erg simplistische rekenprogramma’s die over het algemeen neigen naar een onnodige overcapaciteit. Er zijn een heleboel variabelen waarmee u rekening moet houden. Bijvoorbeeld, een goed geïsoleerde ruimte met ramen op het noorden vraagt weinig koeling terwijl een slecht geïsoleerde kamer met ramen op het zuiden het maximale vraagt.

In een goede berekening worden alle factoren meegenomen:

  • het volume van een ruimte: lengte, breedte, hoogte
  • de toepassing van de ruimte: woonkamer, slaapkamer, keuken, kantoor
  • de raamoppervlakte in een ruimte en de orientatie ten opzicht van de zon
  • schaduw bevorderende voorzieningen: gordijnen, rolgordijnen, zonneschermen
  • isolatiewaarde van de vloer, het plafond en de muren

Welke functies bij het selecteren van een airco?

Snelheid van de ventilator
De ventilator verzorgt de verspreiding van warme en koude lucht door de ruimte. Selecteer een model met een brede monding en meerdere snelheden van zeer snel, om een ruimte eventueel zeer snel te koelen, tot zeer langzaam, wat weinig geluidsoverlast met zich meebrengt zodra de gewenste temperatuur is bereikt.

Bedrijfsmodes

  • Auto: De airco selecteert automatisch dat vermogen wat nodig is om de kamer op temperatuur te houden
  • Koelen: Zuigt warmte af en blaast het naar buiten waardoor de ruimte koeler wordt.
  • Verwarmen: Zuigt warme lucht van buiten naar binnen om zo de ruimte te verwarmen.
  • Drogen: Haalt het vocht uit de lucht wat in enige mate verkoelend werkt.
  • Alleen ventileren: Blaast lucht in het rond zonder te verwarmen, te koelen of van vocht te ontdoen. Handig als je alleen een briesje wilt ervaren, vergelijkbaar met een gewonen tafelventilator.
  • Economy: De zogenaamde eco-mode zorgt voor minder energieverbruik. Hier zijn verschillende methodes voor maar in de praktijk komt het er gewoon op neer dat de oorspronkelijke gewenste temperatuur met 2 of 3 graden wordt, verhoogt of er wordt met behulp van sensoren gekeken of de ruimte op dit moment door mensen in gebruik is.

Aanwezigheidsdetector
Een aanwezigheidsdetector waaronder een bewegingsdetector is in staat om te bepalen of er iemand in de ruimte aanwezig is en laat het systeem weten of het de temperatuur op orde moet houden. Sommige systemen zijn zelfs in staat om de koele lucht in de richting van de persoon te sturen. Als niemand gedetecteerd wordt dan kan de airco-unit in spaarstand springen om het energieverbruik te minimaliseren. Dat een systeem over deze functie beschikt wil niet zeggen dat je hem ononderbroken kunt laten draaien als het huis leeg is. Het is dus beter om hem dan uit te zetten of te werken met een timer die aanspringt kort voordat u thuis komt. Dit kan zelfs via een afstandsbediening via de wifi. Veel nieuwe systemen zijn zelfs te besturen via een applicatie op uw telefoon.

Controle op afstand
De nieuwste modellen zijn tegenwoordig te verbinden met het draadloze netwerk via Wi-Fi waardoor je je airconditioner kunt aansturen via een applicatie op je telefoon. Dit is handig als je veel en vaak van huis bent. Sommige airco systemen hebben deze functie ingebouwd en bij andere systemen is het een toe te voegen module.

Afstandsbediening
Vergelijkbaar met de gebruikelijk afstandsbediening van uw televisie. Zorg voor voldoende grote knoppen.

Lucht zuivering
Alle airconditioners zijn voorzien van een stoffilter in het binnen systeem. Hiermee haal je stof uit de lucht tijdens het operationele proces om ervoor te zorgen dat het interne systeem niet verstopt raakt. Dit filter heeft echter maar een minimaal effect op bijvoorbeeld het zuiveren van de lucht en ontdoen van rook en andere kleine stofdeeltjes.
Om bijvoorbeeld rook uit de lucht te halen moet u gebruik maken van een HEPA filter maar dit is in de praktijk niet heel erg goed toe te passen op een split systeem omdat airconditioners heel veel lucht moeten filteren en er dus heel erg veel energie nodig is om de lucht door de relatief strak geweven HEPA-filters te zuigen.
Desondanks hebben nieuwe air conditioners een luchtzuiveringsfunctie in de regel gebaseerd op ionisatie technologie. Dit is in de regel niet zo sluitend als de zuivering die bereikt wordt met een HEPA filter die gebruikt wordt in een gespecialiseerde luchtzuiveringsinstallatie maar nog steeds heel goed in staat om stof, rook, sporen, virussen en eventuele bacteriën uit de lucht te halen.

Slaapmodus
Deze functie past de temperatuur aan in diverse stappen tot een comfortabel niveau zoals dat gewenst is tijdens de slaap waardoor het apparaat niet zo hard hoeft te werken en dus minder geluid maakt tijdens de slaap.

Instelbare, oscillerende kleppen
Het advies is om koude lucht om hoog te richten en warme lucht omlaag. Vaak kun je dit handmatig instellen of via de afstandsbediening.

Herstart vertraging
Hiermee voorkomt u dat de compressor in de airco te snel opnieuw wordt aangezet nadat hij is uitgezet.

Automatische ontdooier
Als u te maken krijgt met een heel erg koude winter dan is het handig om een airconditioner aan te schaffen die in staat is zich zelf van ijs te ontdoen en dat betreft met name de buitenunit.

Installatie van een airconditioning systeem Arnhem

Het installeren van een airconditioner is een technische klus. Ik zal proberen een korte samenvatting te geven. Regel 1 is dat u dit moet laten doen door een erkend STEK-installateur vanuit de wet en veiligheid omdat het een elektrische installatie betreft. Een deskundige, vakkundige installatie is uw belang. Dit is van invloed op het comfort, het verbruik en de duurzaamheid van de installatie. U wilt geen trillende, lekkende systemen met geluidsoverlast, u wilt een optimale installatie om het energieverbruik te minimaliseren en u wilt dat alle onderdelen perfect op elkaar aansluiten om onnodige slijtage te voorkomen. Een knullige installatie die redelijk werkt is niet acceptabel.

Moderne airconditioners zijn 20 tot 50% groter. Hierdoor kunnen ze gebruik maken van een groter spoel waardoor de airconditioner efficiënter kan werken. Tijdens het eerste bezoek aan uw woning zal de projectmanager eventueel het huidige systeem beoordelen en de situatie qua ruimtes beoordelen om tot een goed advies te kunnen komen. Deze informatie is nodig om te komen tot een professionele installatie. Op de dag van de installatie wordt opnieuw de situatie beoordeelt en een plan van aanpak opgesteld en met u overlegd.

  • Alleen een gecertificeerde installateur mag een airconditioning installeren
  • Als dat niet gebeurt dan vervalt uw recht op garantie maar ook het recht op verzekering
  • Hetzelfde geld voor het aanleggen van de verbindingen naar buiten (hemelwater)
  • de compressor moet geplaatst worden op een solide ondergrond of aan de want via stevige beugels en beschermd tegen direct zonlicht
  • Vergeet niet met regelmaat de filters te vervangen.

Neem contact op

    Uw naam *

    Uw email-adres

    Uw telefoonnummer *

    Uw bericht

    Installatiebureau Krelo Arnhem